Manşet HaberlerHaberler

2500 Yıllık Kil Bebek Bulundu: Arkeologlar Hayretler İçinde Kaldı!

Bu kil "bebek", üzerine büyü kazınmış bir kurşun levha ile birlikte seramik bir vazoda bulundu. Arkeologlar heykelin MÖ 3. veya 4. yüzyıla ait olduğunu tahmin ediyor. Heykel, Mısır'daki Teb yakınlarında yapılan kazılarda bulunmuş olsa da, plakadaki yazıtın da belirttiği gibi Yunan kökenlidir.

Heykel, görüldüğü gibi, bacakları ve kolları arkasından bağlı bir şekilde diz çökmüş haldedir. Sanki bunlar yetmezmiş gibi, 13 çiviyle delinmiştir: biri başının tepesinde, biri ağzında, biri her gözünde ve kulağında, biri göğsünde, biri avuçlarında, biri ayaklarında ve ikisi de içeride. Bu heykelin bir vudu bebeği gibi bir lanet için kullanılması mantıklı görünüyor.

Ancak etiketteki yazıyı okuduğumuzda, “bebeğin” bir erkek tarafından yapıldığını ve aslında sevgilisini kendisine aşık etmek için kullanıldığını görüyoruz.

Yunanca yazıt şöyledir:

“Büyük Ptolemais, Origenes’in kızı Ayas beni seviyor. Bana gelene kadar ne yiyip içmesine izin verme ve benden başka hiçbir erkekle tanışmasına izin verme. Benimle yalnız kalmayı kabul edene kadar ona istediğini yap. Yaşadığım sürece beni dinleyecek, beni sevecek ve her zaman gerçeği söyleyecek.”

Bu kil heykel şu anda Paris’teki Louvre Müzesi’nde bulunmaktadır ve Antik Mısır’a adanmış odada görülebilir.

ogretmenhatti.com.tr Öğretmenlerin Haber Hattı Facebook Grubumuza Katıl!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu