Biyografi

Christopher Reeve kimdir?

Oyuncu Christopher Reeve filmde ve devam filmlerinde Süperman'i canlandırdı. Omurilik yaralanmasından sonra diğer paraplejiklere yardım etmek için bir vakıf kurdu.

Christopher Reeve Kimdi?

Christopher Reeve, Superman ve devam filmlerinin yıldızı olmadan önce çeşitli sahne ve televizyon rolleri üstlendi . 1995’te at binerken geçirdiği bir kaza sonucu boynundan aşağısı felç oldu. 1996’da omurilik yaralanmaları üzerine araştırmaları desteklemek için Christopher & Dana Reeve Vakfı’nı kurdu . 2004’te kalp krizinden öldü.

Erken yaşam ve kariyer

Christopher D’Olier Reeve 25 Eylül 1952’de New York City’de doğdu. Katharine Hepburn ile birlikte Broadway oyunu A Matter of Gravity’de ve pembe dizi Love of Life’ta rol almadan önce Cornell Üniversitesi ve New York’taki Juilliard Okulu’nda eğitim gördü.

‘Superman’ ve Diğer Filmler

Oyuncu, iki yıllık bir oyuncu seçiminin ardından, Superman’in (1978) baş kahramanı olarak seçildiğinde yıldızlığa fırladı . Filmin popülaritesi ve Reeve’in Man of Steel ve onun alter egosu Clark Kent’i başarılı bir şekilde canlandırması, 1980, 1983 ve 1987’de Superman devam filmlerinin yayınlanmasına yol açtı.

Reeve ayrıca Somewhere in Time (1980), Deathtrap (1982), The Aviator (1985) ve Anna Karenina’nın (1985) televizyon uyarlaması filmlerinde rol aldı ve bu süre zarfında at binmeye ilgi duymaya başladı. Superman sonrası filmleri arasında Noises Off (1992), Morning Glory (1994) ve Village of the Damned (1995) yer aldı.

Yaralanma ve Felç Olması

Mayıs 1995’te Reeve, at binme kazasında geçirdiği ciddi bir servikal omurga yaralanması sonucu boynundan aşağısı felç oldu . Tekerlekli sandalyeye mahkum olmasına ve nefes almasına yardımcı olması için bir solunum cihazına ihtiyaç duymasına rağmen, engelli çocukları ve paraplejikleri destekleyen kampanyalara yoğun bir şekilde katıldı ve kök hücre araştırmaları için federal fon sağlanması lehine bir Senato alt komitesinde ifade verdi.

Reeve, rahatsızlığının getirdiği sınırlamaları aşmak için yorulmadan çabaladı ve 2003 yılında, saatlerce solunum cihazına ihtiyaç duymadan nefes alabilmesini sağlayan deneysel bir operasyon geçirdi.

Temel

1996’da Christopher Reeve Felç Vakfı’nı kurduktan sonra, aktör 1999’da kuruluşunu Amerikan Felç Derneği ile birleştirerek farkındalığı artırma, omurilik araştırmalarını finanse etme ve tıbbi atılımlar yapma arayışında engelliler için güçlü bir savunucu yarattı. Kuruluşun adı 2007’de Christopher & Dana Reeve Vakfı olarak değiştirildi.

Yönetmenlik ve Kitaplar

Reeve devam eden rehabilitasyondan sonra çalışmaya devam etti. Arka Pencere (1998) adlı televizyon yapımında oyunculuğa geri döndü ve bu yapımla Altın Küre adaylığı aldı ve sağlık temalı iki televizyon filmi yönetti, Gloaming’de (1997) ve Brooke Ellison Hikayesi (2004). Reeve ayrıca iki otobiyografik kitap yazdı, Still Me (1998) ve Nothing is Impossible: Reflections on a New Life (2002).

Ölüm

Reeve, 10 Ekim 2004’te kalp krizinden öldü. Eşi Dana ve oğlu William’ın yanı sıra, model Gae Exton ile olan önceki ilişkisinden olan iki çocuğu Matthew ve Alexandra geride kaldı.


Hızlı Bilgiler

TAM ADI: Christopher D’Olier Reeve
DOĞUM YERİ : 25 Eylül 1952
DOĞUM YERİ: New York, NY
ÖLÜM: 10 Ekim 2004
ASTROLOJİK BURCU: Terazi


ALINTILAR

  • Asla ültimatomları, geleneksel bilgeliği veya mutlakları kabul etmeyin.

ogretmenhatti.com.tr Öğretmenlerin Haber Hattı Facebook Grubumuza Katıl!
Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu