HaberlerManşet Haberler

Kültür ve Medeniyet Arasındaki Fark

Öncelikle, medeniyet teoride kültürden daha büyüktür ve tüm bir medeniyet tek bir kültür birimini kapsayabilir. Medeniyet kültürden daha büyük bir birimdir çünkü belirli bir alanda yaşayan toplumun karmaşık bir toplamıdır ve hükümet biçimleri, normları ve hatta kültürüyle birliktedir.

Dolayısıyla kültür, tüm bir medeniyetin sadece bir özelliği veya bir parçasıdır. Örneğin, Mısır medeniyeti, Yunan medeniyetinin Yunan kültürüne sahip olması gibi bir Mısır kültürüne sahiptir.

Bir kültür normalde bir medeniyetin içinde var olur. Bu bağlamda, her medeniyet yalnızca bir değil, birkaç kültürü içerebilir. Kültür ve medeniyeti karşılaştırmak, dil ile kullanıldığı ülke arasındaki farkı göstermek gibidir.

Kültür kendi başına var olabilirken, medeniyet belirli bir kültüre sahip değilse medeniyet olarak adlandırılamaz . Bu tıpkı bir ulusun bir iletişim aracı kullanmadan kendi başına nasıl var olabileceğini sormak gibidir. Dolayısıyla, bir medeniyet, ne kadar az olursa olsun, kültürüne sahip değilse boş kalacaktır.

Kültür elle tutulur bir şey olabileceği gibi elle tutulmayan bir şey de olabilir. Kültür, belirli bir kültüre sahip belirli bir halkın inançları, gelenekleri ve uygulamalarının bir ürünüyse fiziksel bir madde haline gelebilir. Ancak bir medeniyet, bir bütün olarak görülebilen ve kültür gibi temel bileşenleri maddi olmasa da az çok elle tutulur bir şeydir.

Kültür öğrenilebilir ve aynı şekilde bir nesilden diğerine aktarılabilir. Konuşma ve iletişim ortamı kullanılarak, belirli bir kültür türünün evrimleşmesi ve hatta başka bir insan grubu tarafından miras alınması mümkündür. Öte yandan, medeniyet yalnızca dil ile aktarılamaz. Karmaşıklığı ve büyüklüğü nedeniyle, bir medeniyetin tamamen aktarılabilmesi için tüm ham kümelerini aktarmanız gerekir. Sadece büyür, bozulur ve tüm alt birimleri başarısız olursa sonunda sona erebilir.

Özet:

1. Kültür, tanımı gereği bir medeniyetten daha küçüktür.
2. Kültür, resmi bir medeniyette ikamet etmeden büyüyebilir ve var olabilirken, bir medeniyet kültür unsuru olmadan asla büyüyemez ve var olamaz.
3. Kültür somut veya soyut olabilirken, medeniyet daha somut olan bir şeydir çünkü bir bütün olarak gördüğünüz şeydir.
4. Kültür, dil biçimindeki semboller aracılığıyla aktarılabilirken, tüm bir medeniyet yalnızca dil ile aktarılamaz.

ogretmenhatti.com.tr Öğretmenlerin Haber Hattı Facebook Grubumuza Katıl!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu