EkonomiManşet Haberler

Kıtlık ve Eksiklik Arasındaki Fark

"Kıtlık" ve "eksiklik" terimlerinin hepsi mikroekonomi kavramlarına k ikisini neredeyse birbirinin yerine kullanılabilir hale getirecektir. Bu yüzden bu iki kavram birbiriyle çok ilişkilidir ve arz ve talep modeliyle bir ilgisi vardır .

“Talep” tüketicilerin belirli bir mal veya hizmete yönelik arzusu iken “arz” ikincisinin mevcudiyetidir. Bu kavramlar, talebin arza eşit olduğu bir noktada olması gereken piyasa fiyatlarını ölçmek için kullanılır.

Evet, tüm kaynaklar veya mallar kıttır. Doğal olarak sınırlıdırlar! Bu nedenle kıtlık, gerçekten sınırlı sayıda mal veya hizmet olduğu varsayımına dayanır. Aksine, bir kıtlık, satıcının belirli ürünlerin satışını mevcut fiyat etiketinde durdurma kararıyla desteklenir . Bu sorunu aslında fiyatları artırarak veya söz konusu ürünün yabancı ürünlerini ithal ederek çözebilirsiniz.

Bir şey kıt olduğunda, bu doğrudan bir ürünü üretmek, imal etmek veya yapmak için ham maddeye sahip olmadığınız anlamına gelir. Yani belirli bir mal veya hizmete olan talep çok fazlaysa ve o ürünü veya hizmeti yapmak için gereken kaynaklar kıtsa, o zaman hizmet veya ürün kıtlığı vardır. Bu nedenle, pazar satış fiyatını, satın alma fiyatı mevcut arza eşit olana kadar artıracaktır.

Somut bir örnek, mevsim meyvesi olan avokadodur. En yoğun döneminde, piyasada çok sayıda avokado bulunduğu için satış fiyatı ucuzdur. Sezon sona ermeye başladığında, avokado fiyatı arzındaki ani düşüş nedeniyle yükselmeye başlar . Zaten sezonu bittiğinde, avokado kıtlığı yaşanır.

Eksiklik için iyi bir örnek, petrol şirketlerinin aniden gaz ürünlerinin fiyatlarını artırmasıdır . Tüketiciler artan fiyatlardan kaçınmak için gaz tüketimlerini azaltmak zorunda kalacaklardır. Bu nedenle hükümet, söz konusu şirketlere aşırı kar vergisi koyarak sabit gaz fiyatlarına giden yolu açarak tüketicilere yardımcı olacaktır. Bu nedenle, tedariklerinde bol miktarda gaz olsa bile, hükümet tarafından ayarlanan miktarda daha fazla gaz ürünü satmak istemezler. Sonuç olarak, piyasada daha az gaz dolaşır ve sadece gaz satın almak için yoğun kuyruklar oluşur ve olası karneler oluşur. Bu nedenle, bir gaz kıtlığı vardır.

 

ogretmenhatti.com.tr Öğretmenlerin Haber Hattı Facebook Grubumuza Katıl!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu