Uncategorized
Trend Olanlar

Z Kuşağı ile Y Kuşağı Arasındaki Farklar

Gen Z ve milenyumlar her ikisi de genç nesillere aittir. Teknoloji meraklısı olarak nitelendirilirler ve Facebook, Instagram, Twitter ve YouTube gibi sosyal medya sitelerini günlük olarak kullanırlar.

Ayrıca tutku odaklı, gelişim odaklı, fark yaratmaya odaklı ve girişimcilikten motive olmuşlardır. Bu nesillere ait öğrenciler, örtüşen yaşları nedeniyle bir üniversite kafeteryasında birlikte takılırken de görülebilirler. Başlıca ayrımlarına gelince, Gen Z’ye ait olanlar genellikle 1995 ile 2012 arasında doğanlar olarak tanımlanırken, milenyumlar 1980 ile 1994 arasında doğmuştur . Aşağıdaki tartışmalar, aralarındaki farklılıkları daha ayrıntılı olarak ele almaktadır.   

“Z Kuşağı” kimlerdir? 

Z Kuşağı veya Gen Z, Y kuşağından veya milenyum kuşağından sonraki kuşaktır. Bu, diğer kaynakların onlardan post-milenyum kuşağı olarak bahsetmesine neden olur. Ayrıca, bazen internete doğumlarından itibaren (ve hatta daha öncesinde) maruz kalmaları nedeniyle “iKuşağı”, “Teknoloji Kuşağı” veya “Wii Kuşağı” olarak adlandırılırlar. Birkaç araştırmaya göre, en genç kuşağın bazı özellikleri şunlardır: 

  • Pragmatik 
  • Risk alanlar 
  • Yüksek değerli özgünlük 
  • Kişiden kişiye teması tercih edin
  • Toplumla iç içe 

“Milenyum Kuşağı” kimdir? 

Bu kelime, bin yıl anlamına gelen “milenyum” kelimesinden gelmektedir. Terim, tarihçiler Neil Howe ve William Strauss tarafından 1991 yılında türetilmiştir. “Generations” adlı kitaplarında, milenyum terimi, bu neslin, bebek patlaması nesline kıyasla oldukça farklı olduğunu yansıtan araştırmalarının sonucunu uygun bir şekilde yansıtmak için seçilmiştir. Dahası, en yaşlı milenyum neslinin, 90’larda ünlü bir yıl olan 2000 yılında liseden mezun olacağını düşünmüşlerdi. Howe ve Strauss, milenyum neslinin çoğunluğunun yetişkinliği sırasında aile bağlarının daha güçlü olacağını, suç davranışlarının azalacağını ve 20’li yaşlardaki kişilerin daha az risk alacağını öngörmüşlerdir. Görünüşe göre, bu öngörülerin hepsi gerçek oldu. Milenyum nesli, benmerkezci olma eğiliminde oldukları iddiası nedeniyle “Y nesli” veya “ben nesli” olarak da bilinir. 

İşte milenyum kuşağının araştırmalara dayalı bazı özellikleri: 

  • İnternete bağımlı
  • İyimser ve alıcı 
  • Ateistler veya agnostikler
  • İşi eğlenceyle karıştırın 
  • Paranın gerçekten mutluluk satın alamayacağına inanmak 

Z Kuşağı ile Y Kuşağı Arasındaki Fark

  1. Z Kuşağı ile Milenyum Kuşağının Doğum Yılı

Z kuşağı 1995-2012 yılları arasında, milenyum kuşağı ise 1980-1994 yılları arasında doğdu. Şu ana kadar en yaşlı milenyum kuşağı 38 yaşında, en yaşlı Z kuşağı ise 23 yaşında. 

  1. Dikkat süresi

Uygulamaların ve daha hızlı teknolojinin etkisi nedeniyle Z kuşağının dikkat süreleri, milenyum kuşağına göre daha kısa olma eğilimindedir. 

Bu aynı zamanda milenyum kuşağının Z kuşağına göre daha uzun süre bekleyebileceği ve daha az eğlenceli durumlara katlanabileceği anlamına geliyor. 

  1. Tutumlu

Y kuşağı durgunluktan geçtiğinden beri, genç meslektaşlarından daha tutumlu olma eğilimindedirler. Aslında, bir anket, Y kuşağının Z kuşağına kıyasla sadece bir indirim kuponu almak için bir web sitesini ziyaret etmeyi daha çok tercih ettiğini ortaya koydu.   Benzer şekilde, Y kuşağı ürünleri satın almadan önce reklamlarını takip ediyor. 

  1. En Çok Kullanılan Cihazlar

Z kuşağının en çok kullandığı cihazlar akıllı telefonlar, televizyonlar ve dizüstü bilgisayarlardır. Öte yandan, milenyum kuşağı en çok masaüstü bilgisayarları, akıllı telefonları ve televizyonları kullanır. 

  1. Reklamlara Maruz Kalma

Z kuşağına reklam yoluyla ulaşmak, milenyum kuşağına göre daha zor; çünkü bu kuşağın birçoğu birden fazla platformda yer alıyor ve reklam engelleme yazılımlarını daha aktif bir şekilde kullanıyorlar. 

  1. Sosyal medya siteleri

Hem Z kuşağı hem de Y kuşağı sosyal medya sitelerini aktif olarak kullansa da, bir anket Y kuşağının Pinterest’i daha sık kullandığını, Z kuşağının ise Vine’ı daha çok kullandığını gösterdi. Bu, eski neslin resim paylaşma ve gezinme konusunda daha rahat olduğunu, Y kuşağının ise videoları daha çok tercih ettiğini gösteriyor. 

  1. Çalışma şekli, tutumu 

Y kuşağının büyük çoğunluğunun çalışma kişiliği bağımsızlığa doğru kayarken, Z kuşağının kişiliği takım oyuncusu tutumunu yansıtıyor. 

  1. Çoklu görev 

Y kuşağıyla karşılaştırıldığında, Z kuşağı düşünürleri, beyinleri çoğunlukla yeni uygulamalar ve cihazlar tarafından oluşturulan çeşitli uyaranları algılamak üzere şartlandırıldığı için çoklu görev yapmada daha iyidir. 

  1. Nüfus

2019’a kadar Z kuşağının, nüfusun yaklaşık %32’sini oluşturacakları için sayı bakımından milenyum kuşağını geçmesi bekleniyor. Buna karşılık, milenyum kuşağı, bebek patlaması kuşağını geride bırakacak. 

  1. Kişisel Bağlantılar 

Y kuşağıyla karşılaştırıldığında, Z kuşağı arkadaşları anlamsız bağlantılar yerine daha kaliteli ilişkiler arıyor. Y kuşağının nicelik temelli arkadaşlıklarının daha az gerçek sohbetlere nasıl yol açtığını gördüklerinden, görünüşe göre kıdemlilerinden ders almışlar. 

  1. Girişimcilik Maceraları

Z kuşağı girişimcileri, önceki nesillere kıyasla iş kurma konusunda daha büyük bir arzuya sahip oldukları için daha maceracıdır. Bunun olası nedenlerinden biri, çevrimiçi girişimciliğin çok fazla finansal desteğe ihtiyaç duymaması nedeniyle mağaza kurmak için daha az miktarda paraya ihtiyaç duyulmasıdır. Ayrıca, yeni kurulan şirketlerin mantar gibi çoğalması daha cesur iş hamlelerini teşvik etti. 

  1. Yüksek öğretim

Gen Z ile karşılaştırıldığında, daha fazla milenyum kuşağı yüksek öğrenime girmeyi düşünüyor. Daha genç nesil geleneksel eğitim sistemiyle o kadar rahat hissetmiyor ve çevrimiçi kayıt yaptırmayı ve kariyerlerine erken başlamayı tercih ediyor. 

Gen Z ve Milenyum Kuşağının Özeti

  • Z kuşağı ve milenyum kuşağı genç nesilleri kapsıyor.
  • Z kuşağı 1995-2012 yılları arasında, milenyum kuşağı ise 1980-1994 yılları arasında doğdu. 
  • Z kuşağının dikkat süreleri daha kısadır, çoklu görevde daha iyidirler, girişimci riskler almaya daha yatkındırlar ve daha iyi takım oyuncularıdırlar. 
  • Y kuşağının yüksek öğrenime girme, kaliteli ilişkilerden çok niceliğe değer verme ve para tasarrufu yapma olasılığı daha yüksek. 

ogretmenhatti.com.tr Öğretmenlerin Haber Hattı Facebook Grubumuza Katıl!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu