Manşet HaberlerHaberler

Zeytinyağı ile Sızma Zeytinyağı Arasındaki Fark

Normal zeytinyağı ile sızma zeytinyağı arasında herhangi bir fark var mıdır?

Zeytinyağı kesinlikle ev aşçıları tarafından kullanılan en sağlıklı ve en pahalı malzemelerden biridir. Yemek pişirmenin yanı sıra zeytinyağı kozmetik, ilaç, sabun vb. alanlarda kullanılır. Ancak yemek pişirme söz konusu olduğunda çok sayıda farklı zeytinyağı çeşidi kullanılır. Örneğin, yemek pişirmek için kullandığımız saf ve hafif zeytinyağı ve ardından bu sızma zeytinyağı vardır. İnsanlar genellikle market raflarında bu kadar çok seçenek görünce kafaları karışır ve hangisini seçecekleri konusunda strese girerler. Peki, normal zeytinyağı ile sızma zeytinyağı arasında herhangi bir fark var mıdır?

Zeytinyağı Nedir?

Zeytinyağı, Akdeniz diyetinin temel bileşenlerinden biridir. Zeytinyağının tarihi kökenleri, günümüzde Suriye, İran ve Filistin olan yerlerde yaklaşık 6.000 yıl öncesine dayanır. Zeytinyağı, bütün zeytinlerin ezilmesi ve preslenmesi ve yağlarının çıkarılmasıyla yapılır. İspanya, çoğunluğu Endülüs’ün güney bölgesinde bulunan milyonlarca zeytin ağacıyla en büyük zeytinyağı üreticisidir. Zeytin ağaçları harikadır ve bin yıldan fazla yaşar. Aslında, zeytin ağaçları insanlığın bildiği en eski ekili ağaçlar arasındadır. Popüler bir yemeklik yağdır ve asitlik veya serbest oleik asit seviyesine göre derecelendirilir.

Sızma Zeytinyağı Nedir?

Bu, sızma zeytinyağı üretmek için kullanılan popüler yöntemlerden bir diğeridir. ‘Sızma’ terimi, zeytinyağını üretmek için kullanılan işleme atıfta bulunur. Sızma zeytinyağı, ortalama kusurları veya sıfıra eşit olan benzersiz bir aroma ve tada sahip olarak tanımlanır. 100 gram yağ başına 0,8 gram oleik asit olan %0,8’den fazla bir asitlik seviyesi içeriğine sahiptir. Bu aslında üreticilerin soğuk presleme yöntemini kullanarak ürettiği en yüksek kaliteli yağdır. Zeytinler yalnızca bir kez soğuk preslenmelidir. Oldukça iyi bir tada ve kokuya sahiptir. Sızma zeytinyağı, katkı maddeleri olmadan doğrudan preslenmiş meyvelerden gelen en doğal zeytinyağı türüdür.

Zeytinyağı ile Sızma Zeytinyağı Arasındaki Fark

İşlem

– Zeytinyağı, bütün zeytinlerin ezilip preslenmesi ve yağlarının çıkarılmasıyla yapılır. İki tür yağ arasındaki temel fark, yağın üretiminde kullanılan işlemdir. Normal zeytinyağı, hasattan sonra yağdaki kusurları nötrleştirmek için çeşitli işlemlerden geçirilen rafine edilmiş yağdır. Sızma zeytinyağı, saf ve işlenmemiş rafine edilmemiş yağdır. Soğuk preslenmiştir, herhangi bir kimyasal veya termal işlemden kaçınılmıştır.

Asitlik Seviyesi

– Zeytinyağı asitlik seviyesine veya serbest oleik asit seviyesine göre derecelendirilir. Asitlik, çeşitli hayvansal ve bitkisel kaynaklarda bulunan bir omega-9 yağ asidi olan oleik asit yüzdesidir. Sızma zeytinyağının asitlik seviyesi içeriği %0,8’den fazladır, bu da 100 gram yağ başına 0,8 gram oleik asittir. Normal zeytinyağının oleik asit seviyesi biraz daha yüksektir, muhtemelen serbest yağ asidinin %2’sinden daha yüksektir, bu nedenle tüketilebilir hale getirmek için tüm safsızlıkları gidermek üzere işlenir.

Lezzet

– Sızma zeytinyağı, ekstra sızma standartlarını karşılamak için üretilen en az işlenmiş zeytinyağı olduğu için ortalama kusurları veya sıfıra eşit olan benzersiz bir aroma ve tada sahip olarak tanımlanır. Normal zeytinyağı, rafine zeytinyağı ve sızma zeytinyağının bir karışımıdır ve sızma zeytinyağının bazı özellikleriyle birlikte bir miktar tat ve aroma verir. Sızma zeytinyağı ile karşılaştırıldığında çok az aroma, tat veya renge sahiptirler veya hiç sahip değillerdir.

Özet

Sızma zeytinyağı, katkı maddeleri ve en fazla %0,8 oleik asit seviyesi olmadan doğrudan preslenmiş meyvelerden elde edilen en doğal zeytinyağı formudur, bu da mükemmel bir lezzet ve aroma ile sonuçlanır. Bu nedenle, soğuk presleme yöntemi kullanılarak üreticiler tarafından üretilen en yüksek kaliteli yağ olan sızma soğuk pres zeytinyağını kullanmak her zaman tavsiye edilir. Normal zeytinyağı, daha satılabilir hale getirmek için tüm safsızlıkları gidermek için yüksek oranda işlenmiş rafine yağdır. Bu temelde, rafine zeytinyağı ve sızma zeytinyağının, sızma yağın bazı özellikleriyle biraz lezzet ve aroma veren bir karışımıdır.

Normal zeytinyağı yerine sızma zeytinyağı kullanabilir miyim?

Evet. Kesinlikle sızma zeytinyağı kullanabilirsiniz çünkü

1. Daha doğaldır ve en az işlenmiştir

2. Daha sağlıklıdır ve

3. Mükemmel bir aroması ve lezzeti vardır.

Sızma zeytinyağı yemeklerde kullanılabilir mi?

Sızma zeytinyağının dumanlanma noktası ideal olarak 374-405F civarındadır, bu da onu yemek pişirmek için iyi bir malzeme seçeneği haline getirir.

Hangisi daha iyidir, sızma zeytinyağı mı yoksa zeytinyağı mı?

Sızma standartlarına uygun olan zeytinyağı, rafine edilmemiş olması ve mükemmel bir lezzete ve aromaya sahip olması nedeniyle şüphesiz daha iyidir.

Sızma zeytinyağı ile sızma zeytinyağı arasındaki fark nedir?

Sızma zeytinyağı, sızma ve işlenmiş yağların karışımından elde edilen, oldukça iyi bir aroma ve tada sahip, serbest yağ asidi içeriği en fazla %2 olan bir yağdır.

Hangi zeytinyağı yemeklik olarak daha iyidir?

Birçok zeytinyağı çeşidi arasında, sızma zeytinyağı yemek pişirmek için en iyisidir çünkü zeytinyağının en doğal halidir ve daha sağlıklıdır. Ayrıca, sızma zeytinyağı 420F’ye kadar ısıtılabilir ki bu diğer tüm bitkisel yağların dayanabileceğinden çok daha yüksektir.

Yemek pişirmek için hangi yağ daha iyidir?

Sızma zeytin, en az işlenmiş ve en doğal zeytinyağıdır, mükemmel bir tada ve aromaya sahiptir. Bu nedenle, kesinlikle harika bir pişirme malzemesidir.

ogretmenhatti.com.tr Öğretmenlerin Haber Hattı Facebook Grubumuza Katıl!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu